Jānim Caunem 90

Šogad 6. janvārī Jānim Caunem paliktu 90. 

Šeit mūsu Latvija,

Šeit mūsu Ķekava,

Šeit mūsu mūžus ritināt

Un mūžam sauli sveicināt.

                         (J.Caune)

Jānis Caune dzimis 1934. gada 6. janvārī Iecavas pagasta “Melnlībiešos”. Mācījies Rīgā un Dzimtmisā, kā arī Jelgavas Pedagoģiskajā skolā. 1955. gada 15. augustā sācis strādāt Ķekavas 7 -gadīgajā skolā kā sākumskolas skolotājs.  20. gs. 60. gados sācis mācīt skolā vēsturi un paralēli darbam uzsācis studijas LU Vēstures fakultātē, kuru absolvējis 1969. gadā.

«Bez vēstures nav nākotnes,» savulaik bija iecienīts ilggadēja Ķekavas vidusskolas vēstures skolotāja Jāņa Caunes teiciens. Ķekavā viņu pazīst un ciena – te pagājis viss Jāņa Caunes darba mūžs. «Cienām par prasmi būt vajadzīgam un noderīgam visa mūža garumā dažādās pagasta dzīves norisēs – izglītībā, politikā, kultūrā -, atstājot tajās paveiktā pamatīgumu un dziļumu. Jānis Caune izceļas ar personības spilgtumu,» tā skolotāju Jāni Cauni raksturoja Līga Priedīte, Ķekavas vidusskolas absolvente.

Jānis Caune dziedājis arī vīru korī “Ķekava”, kopš 1958. gada organizējis mirušo piemiņas dienas Ķekavas, Katlakalna, Daugmales, Baldones, Ziemeļu ciema u.c. kapsētās, bijis ciema padomes deputāts. Trešās Atmodas laikā darbojies Latvijas Tautas Frontē, bijis kongresa delegāts 1988. gada oktobrī.

Par mūža ieguldījumu 2004. gadā apbalvots ar Ķekavas pagasta Goda pilsoņa nosaukumu.

«Cilvēkiem, kas visu mūžu bijuši aktīvi, vecumdienās nav viegli pieņemt situāciju, ka neesi vairs sabiedriskajā apritē,» atzina pats Jānis Caune un turpināja: «Visi taču zina, cik daudziem aktieriem grūti pieņemt ikdienu, kad vairs neskan publikas aplausi. Ar pedagogiem ir līdzīgi – arī tā savā ziņā ir kā skatuve. Pie tam skatuve, kur publika nevis klusējot tevī skatās un klausās, bet aktīvi uzdod jautājumus, provocē, iesaista diskusijās un analizē. Kad tā visa vairs nav, kādu laiku esi izsists no sliedēm. Arī tuvinieki, lai cik mīļi un rūpīgi, nevar veltīt visu savu laiku, izklaidējot pensionāru. Tālab pašam jāatrod, kā piepildīt savu ikdienu.»

Uzzinājuši, ka skolotājs Jānis Caune raksta dzeju un viņa sapnis ir izdot savu dzejoļu grāmatu, ko uzdāvināt draugiem, kolēģiem, skolēniem kā piemiņu un liecību par viņa laiku, bijušā vēstures skolotāja skolēni, kolēģi un draugi palīdzēja viņam realizēt šo sapni. 2013. gada 12. oktobrī Ķekavā Doles tautas namā notika Jāņa Caunes grāmatas “Mana mūža grāmatzīmes” atvēršanas svētki.

Jānis Caune mūžībā devās 2014. gada 14. februārī.